10 Teplota a teplo

10-1 Meranie teploty; 10-2 Plynové teplomery; 10-3 Bod absolútnej nuly; 10-4 Tlak plynov; 10-5 Stavová rovnica; 10-6 Tepelná rozťažnosť pevných telies a kvapalín; 10-7 Kalorimetria ; 10-8 Hmotnostné skupenské teplo - latentné (skryté) teplo ; 10-9 Tepelná vodivosť ; 10-10 Prúdenie tepla; 10-11 Vyžarovanie tepla ; 10-12 Veľké teplo a veľký chlad;

10-1 Meranie teploty

Okrem vnímania teploty cez našu pokožku – čo síce nie je príliš presná kvantitatívna informácia, a často je aj zavádzajúca – nie je iného spôsobu merania teploty, než meranie zmien fyzikálnych vlastností látok spôsobených teplotou. Fyzikálne telesá, ako pevný kus materiálu, určité množstvo kvapaliny reagujú na zmeny teploty väčšinou veľmi jednoducho: rozpínajú sa, ak teplota rastie a zmrštia sa, ak teplota klesá. Existujú aj iné účinky a väčšinu z nich k meraniu teploty aj využívame: také je meranie elektrického odporu vodiča; zmena prúdu vyvolaných stykom odlišných kovov pri zmene teploty: zmena viskozity alebo plasticity látky; zmena farby svetla vyžarovaného veľmi teplými telesami a tak ďalej.

Najčastejšie využitým účinkom je však spomenutá zmena objemu. U teplomerov, ktoré sú založené na rozpínaní sa v dôsledku zmeny teploty, je malá zmena objemu nasledovaná väčšou výchylkou ručičky prístroja. V kvapalných teplomeroch kvapalina, spravidla ortuť, alebo lieh, zapĺňa zapĺňa malú nádrž, a nadbytok (objavujúci sa v dôsledku rozpínania sa so zvyšujúcou sa teplotou) sa dvíha hore v tenkej rúrke, v kapiláre (pozri obrázok 10.1a). V teplomeroch založených na pevných látkach sa často používa dvojitý kovový pás (bimetal), ktorého odlišné kovové komponenty sa rozťahujú pri zmene teploty odlišným spôsobom. Na obrázku 10.1b je napríklad tmavší pás meď, svetlejší pás cín (sú zlepené, alebo pripevnené k sebe iným bezpečným spôsobom). Pri ohrievaní sa meď rozpína podstatne viac, ako cín, a preto väčšie napätie medi ohne bimetal, a ako to ukazuje aj obrázok, tento ohyb hýbe ručičkou pred určitou stupnicou.

Nech si už zvolíme akýkoľvek teplomer, jeho stupnicu musíme ciachovať nejakým jednoduchým a opakovateľným spôsobom. Všeobecne používaná stupnica teploty používa k ciachovaniu (ku kalibrácii) bod mrazu a bod varu vody (vždy pri tlaku jednej atmosféry). Vo vedeckom svete sa používa Celsiova stupnica, na ktorej bod mrazu sa označuje 0C a bod varu 100C.

ortuťový teplomer

Obr. 10.1:(a) Ortuťový teplomer a
(b) bimetalový pásový teplomer.

V spojených štátoch (nie vo vedeckých odboroch) sa používa stupnica Fahrenheit, na ktorej je bod mrazu 32F a bod varu 212F. Na obrázku 10.2 je znázornená kalibrácia dvoch teplomerov. Obidva teplomery postavíme do pohára s vodou s roztápajúcim sa ľadom a bod, na ktorom sa ustáli stĺpec ortuti označíme ako 32F, resp. 0C. Podobným spôsobom položíme oba teplomery do pary vody vo vare a bod, na ktorom sa ustáli stĺpec ortuti označíme 212F, resp. 100C. Na Fahrenheitovej stupnici vzdialenosť medzi bodom mrazu a bodom varu delíme na 212 32 = 180 dielov, a na Celsiovej stupnici na 100 dielov. Z toho vyplýva, že jeden stupeň Fahrenheitu je 5/9 stupňa Celsia.

Určitému stupňu Celsia zodpovedá jednoznačne určitý stupeň Fahrenheitu a naopak. K prepočtu sú vzorce, tie však my, autori tejto knihy – k nášmu najväčšiemu zármutku – sme sa nenaučili, ani neodporúčame, aby ste sa naučili vy, lebo buď ich ľahko zabudnete, alebo si ich budete zle pamätať; je podstatne spoľahlivejšie, pokiaľ prepočty robíme vychádzajúc zo základov. Na obrázku 10.2c vidíme napríklad 68F. Táto teplota je 68 32 = 36F nad bodom mrazu, čo je 365 9 = 20C nad bodom mrazu. 68F, a 20C, označujú tú istú teplotu. Pri prepočte v opačnom smere vyjdime z 80C. Táto teplota 80C nad bodom mrazu je 809 5 = 144F, ale nakoľko bod mrazu je 32F, teplote 80C zodpovedá teplota 144 + 32 = 176F.

Fahrenheitovej a Celziovej stupnice

Obr. 10.2:Kalibrácia Fahrenheitovej a Celziovej stupnice.
© 2020-2023 Paradise on Phys4U. Všetky práva vyhradené.
Vytvorené službou Webnode
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky